Replica’s gedenkstenen onthuld

In de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom zijn op dinsdag 8 maart twee replica’s van gedenkstenen onthuld. Daarmee worden de Engelse officieren herdacht die in 1814 omkwamen bij de belegering van de vesting. Bergen op Zoom was op dat moment in handen van Napoleon. Hoewel het Franse leger op zijn laatste benen liep, mislukte de poging om de stad te ontzetten. Er kwamen minstens 800 Britse militairen bij om, waaronder een groot aantal officieren. Zo’n 2000 krijgsgevangenen werden in de kerk opgesloten.

De originele gedenkstenen gingen in 1972 bij een brand verloren. De nieuwe versies zijn onthuld in het bijzijn van enkele nazaten van de militairen. Eronder is een plakkaat aangebracht met een toelichting. Ik heb de werkgroep van de Stichting Bezichtiging Monumenten geholpen met het formuleren van de definitieve tekst daarvan.

Bekijk hier het verslag van Omroep Brabant.

Thomas Graham, de leider van de mislukte Engelse aanval. Hij overleefde en werd kort erna in de adelstand verheven wegens andere verdiensten in de strijd tegen Napoleon.
(c) Perth & Kinross Council; Supplied by The Public Catalogue Foundation

 Reacties zijn gesloten.