Verval van een tropische droom

Begin van dit millennium moet het een bloeiende nachtclub zijn geweest. Er werd gedanst en gefeest rond een groot centraal zwembad. Een klein bad aan de rand bood wat meer privacy. En wie zich helemaal wilde afzonderen, kon zich terugtrekken in een van de zelfstandige huisjes.

‘Sun Village’ heette het hotel op Tourtonne 6 officieel. Maar op hetzelfde adres aan de afgezonderde James Hellingstraat, staat bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken sinds 1999 ook een nv in oprichting geregistreerd, met de suggestieve naam ‘Pleasure Island’.

Blote danseressen

Sommige buurtbewoners hebben wel een idee van wat er zich heeft afgespeeld, zo blijkt uit een middagje rondvragen door Surgoed Magazine. “Een bar met blote danseressen”, weet een jonge buurtbewoonster van horen zeggen. Een andere bewoner vertelt uit eigen ervaring “Wij woonden hier toen het een goedlopende nachtclub was. Op zaterdag waren er discjockeys. Het was een komen en gaan van auto’s.”

Maar die gloriedagen zijn voorbij, blijkt uit het relaas van de omwonenden. “Toen werd de baas opgepakt, wegens drugs of zo. Het perceel en de panden werden verkocht, maar de nieuwe eigenaar heeft het verwaarloosd. Wij hebben daarna een tijdje ergens anders gewoond, maar toen we zes jaar geleden terugkwamen, was het een vervallen hoerenkeet. Ook de nieuwe eigenaar werd denk ik gearresteerd, want sindsdien is het zo.”

Tropische droom

De zon brandt fel op de verlaten ruïne. Er is maar weinig over van de tropische droom die op de afbladderende kalkmuren is geschilderd. De afgebeelde bomen en planten zijn overwoekerd door hun natuurlijke evenknie: alsof de muren altijd al wisten hoe hun toekomst eruit zou zien. Op geen van de muren rust een dak; waarschijnlijk het resultaat van een brand. Klimplanten hebben zich tevreden op de bodem van de zwembaden genesteld. Aan het einde van de straat roept de gevel van een houten keet nog optimistisch ‘Keuken’, maar van enige activiteit is al lang geen sprake meer.

‘de gevel roept nog optimistisch ‘Keuken’, maar van enige activiteit is al lang geen sprake meer’

Wel stijgt van achter een muurtje een dikke wolk zwarte rook op. Er verschijnt een donkere schim voor de ingang van het hoofdgebouw; de figuur verdwijnt net zo snel als hij gekomen is. De zwerver zoekt af en toe wat beschutting in de bouwval en kookt er wat te eten. Een hond scharrelt met hem door het vuil. De buurt heeft geen last van ze.

“Het was een goed draaiende bar, maar de nieuwe eigenaar had minder zakelijk instinct”, suggereert een vastgoedhandelaar. Hij deed een aantal jaar geleden een bod op het perceel, toen dat na het faillissement op de veiling kwam. Het werd hem toegewezen, “maar toen kreeg ik een telefoontje van de schuldeiser. Hij zou verlies lijden als het onder de prijs verkocht zou worden. Vreemd dat hij zich niet zelf op de veiling heeft gemengd om de prijs op te drijven. Toch zijn we uit humanitaire overwegingen niet tot koop overgegaan”, aldus de vastgoedhandelaar.

Verval

Toch had de buurtbewoonster liever gezien dat Sun Village nog bestond; alle activiteit is beter dan deze staat van verval. “Ik had geen klachten. Er kwamen tenminste mensen in de straat. Dat was beter dan nu. Moet je kijken hoe afgelegen we wonen. We hebben met de buurt straatverlichting laten aanbrengen, dat scheelt wel. Maar bij regen loopt de straat meteen onder water. Het ergste zijn de muskieten. Ik kan ’s middags echt niet buiten zitten.”

Sinds het faillissement lijkt er aan de situatie weinig veranderd. Wie belt naar de telefoonnummers die op naam van Sun Village en Pleasure Island geregistreerd staan, krijgt geen gehoor. Waarschijnlijk is het perceel nu in handen van de debiteur, maar de Surinaamsche Bank mag geen informatie verstrekken over de afhandeling van het faillissement.

Zelfs districtscommissaris Mohamed Kasto van Paramaribo Noord-Oost geeft toe dat hij vaak niet precies kan nagaan van wie percelen zoals deze zijn. “Ik heb deze zaak niet onderzocht, maar ik zou bijna zeggen dat de persoon die bij GLIS geregistreerd staat niet meer de eigenaar is. Er is natuurlijk een verplichting tot registratie, maar wij weten ook dat het met alle bureaucratie een aantal jaren kan duren voordat de gegevens zijn bijgewerkt. Vaak is het voor die tijd al weer doorverkocht. Soms wordt de nieuwe eigenaar zelfs helemaal niet geregistreerd.” En dat betekent dat ook de autoriteiten weinig kunnen doen om het verval tegen te gaan. “Het is een privéterrein, dus het enige dat we kunnen doen is de eigenaar vragen het op te ruimen. Die heeft namelijk wel een onderhoudsplicht. Maar ook de instanties die daarop moeten inhaken, zoals de politie, krijgen niet altijd alle informatie. En dan loop je natuurlijk het risico dat je de verkeerde persoon erop aanspreekt.”

Bestemming

De enige hoop is dat een eventuele nieuwe eigenaar een goede bestemming voor het perceel vindt. Als het aan dc Kasto ligt, wordt dat geen bedrijf zoals Sun Village. “Op dit moment proberen we grote bedrijven zo veel mogelijk te weren uit Paramaribo. Kleinere activiteiten, zoals winkels, moeten tot de hoofdwegen beperkt blijven, zodat de binnenwegen daarvan bespaard blijven.

In mijn visie hoeft een sekshotel niet tot problemen te leiden. Maar als het oneigenlijk wordt gebruikt, dan wordt het lastig. Dan zijn er bovendien ook andere vergunningen nodig. Onordelijk parkeren en geluidsoverlast zijn de meest voorkomende klachten. Het opzetten van bedrijven als bar-dancings in de stad willen we daarom zoveel mogelijk ontmoedigen. Want uiteindelijk komen die klachten toch weer bij ons terecht”, legt Kasto uit.

Hafuurtjeshotel

De buurtbewoonster denkt er anders over. Zij zou graag zien dat er meer leven op Tourtonne VI komt. Wat een nieuwe koper volgens haar met het perceel zou kunnen doen? “Als je het mij vraagt een halfuurtjeshotel beginnen. U begrijpt wel waarom; het is afgelegen, niemand ziet je hier komen of gaan. Wat moet je er anders mee?”

Voorlopig lijkt er weinig te gebeuren: wat eens een oase van plezier was, is nu opgedroogd tot een hoop zwijgende stenen.

Surgoed Magazine, december 2013Reacties zijn gesloten.